Yorgunluğu azaltan, hücrelerdeki amonyak birikimini engelleyen, metabolik stresi azaltan ve belki de en önemlisi; uzun zincirli yağ asitlerini hücrelerdeki mitokondriye taşıyarak enerji üretilmesini sağlayan l’carnitine, metabolizmanın genel sağlığını iyileştiren en önemli amino asitler arasında yer almaktadır.
L - Karnitin normal şartlarda vücut tarafından sentezlenebilen, temel olmayan amino asitler arasında yer almaktadır.
Ancak artan fiziksel aktiviteler, ilerleyen yaş ve bazı hastalıklar vücudun ürettiği l’carnitine miktarını yetersiz hale getirebilir. Bu gibi durumlarda l’carnitine eksikliğine sorunlardan kaçınmak için gıdalar ya da takviyeler aracılığı ile l’carnitine açığının kapatılması gerekir.
L’carnitine gıdalar yoluyla alınabilse de genellikle etkisi daha çok olan takviyeler şeklinde kullanılmaktadır. Bu yazımızda L’carnitine kullanımı ile ilgili en önemli noktalar üzerinde yoğunlaşacağız.
L - Karnitin kullanımı hakkında dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunur. Bir kişinin l’carnitine takviyesini nasıl kullanacağı, ne zamanlar bu takviyeleri alması gerektiği gibi unsurlar kişilerin sağlık durumlarına, egzersiz seviyelerine, yaşlarına ve bu takviyeyi hangi amaçla kullandıklarına göre farklılaşabilir.
L’carnitine kullanmadan önce doktorların önerilerinin alınması, istenmeyen yan etkilerin ortaya çıkmasını engelleyecektir. Genellikle ciddi bir zararı olmayan l’carnitine takviyeleri zaman zaman halsizlik, vücut kokusu, tansiyon artışı gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
L’carnitine eksikliği çeken bireylerin, amino asit havuz dengesini korumak ve metabolizma sağlığını iyileştirmek adına l’carnitine takviyesi kullanması önerilebilir.
L’carnitine eksikliği çekip, bu takviyeleri kullanması önerilenler şu şekilde sıralanabilir; Atletler ve vücut geliştirme sporu yapan kişiler yoğun antrenman yaptıkları için vücutlarının l’carnitine ihtiyacı artmaktadır.
Enerji veren, kas erimesini engelleyen, yağ yakan l’carnitine takviyesi sporcular için vazgeçilmez supplementler arasında yer alır. L’carnitine amino asidi gıdalar yoluyla alınabilmektedir.
Ancak hayvansal gıda tüketmeyen vegan ya da vejetaryen kişiler spor yaptıkları zaman, hayvansal gıdalarla beslenebilen kişilere göre daha fazla karnitine ihtiyaç duyarlar. Bu durumda L karnitin takviyesi kullanmaları önerilmektedir. L’carnitine üretimi ilerleyen yaşla birlikte azalmaktadır. Orta ve ilerleyen yaşlarda vücut; kendisi için yeterli derecede l’carnitine üretme yetisini kaybeder. Yaşlılığa bağlı kas ağrıları ve kronik yorgunluk gibi şikayetlerin giderilmesi için l’karnitin kullanılması uzmanların önerileri arasında yer alır. L’carnitine takviyesini kullanması önerilenler arasında böbrek hastalıkları geçiren kişiler de bulunmaktadır. L’carnitine takviyeleri henüz bilimsel olarak ispat edilmemiş olsa da; göğüs ağrısı çeken, kalp krizi geçirmiş olan, sperm hareketliliği az ve tiroit seviyesi yüksek olan kişilere de iyi geldiği yönünde çalışmalar vardır.
Doktorlar hastaların tedavisine ek olarak karnitin supplementleri verebilirler.
Bu takviyenin hangi amaçla kullanıldığı belirlemektedir. L’carnitine eksikliği olan kişiler doktorların önerileri doğrultusunda günde 3 defa 990 mg’lık takviyeler alması önerilmektedir.
Valproik asitlerin istemsiz kasılma benzeri yan etkilerinin engellenmesi için günde 3 gram l’carnitine takviyesi alınması yan etkileri minimize edecektir. Kalp ve göğüs ağrısı olan kişiler için önerilen l’carnitine dozu günde iki kere birer gram olarak belirlenirken; kalp krizi geçiren kişiler için bu oran 2-6 gram seviyesine yükselmektedir. Kronik yorgunluğun giderilmesi adına günlük 2 gr l’carnitine supplement desteği alınabilir. L’carnitine etkilerini maksimum verimlilikle görmek isteyen kişilerin doz aşımı yapmaması ve bu takviyeleri düzenli olarak kullanmaları gerekmektedir.
ÇOK ÖNEMLİ NOT: YUKARIDAKİ BİLGİLER PEK ÇOK BLOG ve YAZI DERLENEREK HAZIRLANMIŞ OLUP, TEŞHİŞ VEYA TEDAVİ AMAÇLI DEĞİLDİR. HER TÜRLÜ SAĞLIK SORUNUNDA TEDAVİ İÇİN EN İYİ YOL İLGİLİ SAĞLIK UZMANINA DANIŞMAKTIR.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.