Kanser ve diyabet gibi hastalıklarla mücadele edilmesini sağlayan; vücutta en çok bulunan amino asit olan Glutamin, bitkisel ve hayvansal proteinler içerisinde bulunur. Vücut tarafından glutamik asidinin parçalanması ve sonrasında parçalanan glutamik asitlerinin nitrojen ile birleşmesi sonucu üretilebilen glutamin; metabolizma tarafından en çok ince bağırsakta, böbreklerde ve akyuvarlarda kullanılmaktadır. Normal şartlarda esansiyel olmayan yani temel olmayan amino asit sınıfında gösterilen glutamin, aşırı strese maruz kalınan zamanlarda esansiyel amino asit haline gelebilir. Buradan yola çıkarak glutaminin koşullu amino asitler arasında olduğu sonucuna varılabilir. Bu yazımızda “Glutamin nedir?”, “Glutamin ne işe yarar?”, “Glutamin nasıl kullanılır?” gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarını paylaşacağız.
Metabolizma için en önemli amino asitlerden biri olan glutamin; kas dokusunda, plazmada ve tüketilen hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Glutamin üretilirken glutamik asitlerin parçalanması ve sonrasında nitrojen ile birleşmesi gerekir. Amonyak moleküllerini barındıran nitrojenler glutamin üretiminde kullanıldığı için vücuttaki amonyak ve glutamin miktarı arasında ters orantı bulunmaktadır. Normal koşullarda vücudun fazladan glutamin alımına ihtiyacı yoktur. Ancak yoğun fiziksel aktiviteler yapıldığında ya da yaralanmalar söz konusu olduğunda vücut tarafından üretilen glutamin metabolizmanın ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalır. Besin ya da takviyeler yoluyla alındığı takdirde glutamin açığı kapatılmış olur. Peki, glutamin açığının kapatılması neden bu denli önemlidir?
Diğer bir deyişle, glutamin ne işe yarar?
Glutamin protein sentezinde görevlidir. Kasların erimemesi ve gücünü koruması için bu amino asit önemli görevlere sahiptir. Protein sentezindeki temel rolü bir yana, glutamin amino asidinin; İnce bağırsağı yeniden yapılandırdığı ve onardığı; bağırsak fonksiyonlarını düzenlediği, Hafızayı ve konsantrasyonu iyileştirdiği, Kas büyümesini hızlandırdığı; Atletik performansı ve dayanıklılığı arttırdığı, Kanser ve diyabet hastalığı ile savaştığı, Alkol ve şeker ihtiyacını azalttığı ve Hücresel detoksifikasyonu sağladığı yapılan araştırmalar sonucunda açığa çıkarılmıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.