Glukozamin Nedir ve Glukozamin Nasıl Kullanılır?
Özellikle, ağır kaldıran kişiler vücut geliştirmeciler ve yaşları ilerleyen insanlar arasında yaygın kullanılmaktadır. Glucosamine, içerik olarak bir amino-şeker enzimidir. Bu amino şeker, denizde yaşayan kabuklu hayvanların kendisinden elde edilmektedir. Eklem ağrılarına iyi gelen içeriği sayesinde, spor sonrası eklem yapılarında meydana gelen ağrıların ve sızıların giderilmesi için son derece etkili bir kapsüldür.
Eklem ağrılarının dışında kalça bölgesinde oluşan ağrılar için de kullanılabilen glucosamine, bu tip ağrısal problemler için ciddi bir önleyici kaynak niteliğini taşımaktadır. Glucosamine, vücuttaki etkisi için “kondroitin” adı verilen bileşikle ortaklaşa bir yapıda çalışmaktadır. Bu iki yapı taşı, vücudumuzda yer alan bağ dokularını oluşturan temel yapıların içeriğinde görev olarka bu oluşumlara takviye niteliğindedir. Dolayısıyla eklem yapılarının da bileşiğinde olmazsa olmaz olan ürün glucosamine’dir.
Glucosamine’in içeriğinde yer alan bileşkenler, osteoartrit (kireçlenme hastalıkları ve buna benzer diğer eklem hastalıkları) gibi sağlık problemlerinin vücutta yarattığı olumsuz etkileri yok etmekte oldukça güçlü bir yapıdadır ve bu bileşkenlerin ayrıca vücuttaki kıkırdak yapısını daha da güçlendirerek olası problemlerin yaşanma riskini ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Glucosamine’in kimyasal içeriğine bakıldığında, oldukça basit bir moleküler yapıda olduğu görülmektedir.
Piyasadaki en yaygın kullanılan glucosamine formları; glukosamin hidroklorid, glukosamin sülfat ve N-Asetil glukosamin olarak üç farklı gruba ayrılmıştır.
Özellikle glukosamin sülfat, baştan beri anlattığımız kireçlenme sorunlarında çok iyi bir tedavi edici içerik özelliğini taşımaktadır. Vücuttaki kıkırdak sağlığı için kullanılmak üzere üretilen glikosaminoglikon’lar üretilirken vücut glucosamine’e büyük ihtiyaç duyar. Glukozamin, insanların eklem ağrıları olduğunda aldıkları en yaygın takviyelerden biridir. Peki, neden? Çünkü bu grupların her ikisi de eklem ağrıları yaşama eğilimindedirler. Eğer bu durumdan siz de muzdaripseniz ve glukozamin almayı düşünüyorsanız, bilmeniz gereken şeyleri bu yazıda bulacaksınız.
Glukozamin Nedir?
Glukozamin, vücudunuzdaki kıkırdağın bir bileşeni olan bir amino şekerdir. Supplement olarak, genellikle kondroitin ile kombinasyon halinde, glukozamin sülfat formunda alınır. Eklem sağlığı için en yaygın kullanılan takviyedir. Genellikle karides ve ıstakoz gibi kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarındaki bir madde olan kitinden yapılır, ancak mısır ve buğday gibi bazı bitkilerden de elde edilebilir. Ne İşe Yarar? Glukozamin ve kondroitin bazlı takviyelerin nasıl çalıştığı tam olarak net değildir. Bununla birlikte, glukozamin eklem kıkırdağı dahil olmak üzere bağ dokularının belirli bileşenlerinde ana bileşendir. Eklem sağlığı için glukozamin içeren takviyelerin kullanımı ve eklem ağrısının azaltılması ilişkisi, 40 yıldan uzun süredir araştırma konusu olmuştur.
Glukozaminin Faydaları Nelerdir?
Uzun süreli, rastgele seçilmiş kontrol çalışmaları, glukozamin takviyesinin eklem artritinin ilerlemesini ve osteoartrit ile ilişkili ağrıyı geciktirmeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Ek olarak, on iki haftadan üç yıla kadar değişen çalışmalarda, eklem ağrısı yaşayan denekler düzenli olarak glukozamin takviyesi tüketimini azalttıklarını gördüler.
Glukozaminin Olumsuz Etkileri Var mı?
Glukozamin, yaygın olarak güvenli kabul edilir ve üzerinde üç yıla kadar günde 1500 miligramlık dozlarla çalışılmıştır. Glukozamin takviyelerinin on iki aydan uzun süredir alındığı araştırma çalışmaları, glukozamin / kondroitin ve diğer kombinasyon tedavilerimim etkili olmadığını gösterirken, glukozamin sülfatın eklem sağlığı ve ağrıları üzerinde olumlu etkilerini devam ettirdiğini göstermiştir. Eğer deniz ürünlerine karşı bir alerjiniz var ise, Glukozamin takviyelerinin büyük bir kısmının deniz ürünleri kaynaklarından elde edildiğini dikkate alın! Eğer bu durum sizde endişe uyandırıyor ise, üzerinde vejetaryen kullanıma uygun olduğuna dair etiket yer alan bir glukozamin takviyesi satın almayı düşünün. Geçmişte, glukozaminin insülin direncini olumsuz etkileyebileceğine dair bazı kaygılar oluşmuştur, ancak yapılan bir takım çalışmalarda böyle bir olumsuz etkiye sebep olmadığı sonucuna varılmıştır.
Glukozaminin Herhangi Bir İlaç Etkileşimi Var mı?
Glukozaminin genellikle güvenli olduğu düşünülür, ancak belirli kan incelticiler veya anti-kanser ilaçları ile etkileşime girebilir. Aldığınız tüm takviyeleri doktorunuza bildirdiğinizden emin olun, böylece olası riskleri belirlemenize yardımcı olabilirler. Glukozamini Doğal Besinlerden Almak Mümkün mü? Glukozamin takviyeleri yapmak için kullanılan hammaddeler doğada bulunur ve genellikle karides, yengeç ve ıstakoz gibi kabuklu deniz hayvanlarında bulunan kitinden elde edilir. Bununla birlikte, çok az insan kabuklu deniz hayvanı kabuklarını tüketir, bu yüzden çoğumuzun doğal beslenme yoluyla glukozamini elde etmesi mümkün değildir.
Hangi Formlarda Glukozamin Takviyeleri Bulunmaktadır?
Glukozamin sülfat, en popüler çeşididir. Glukozamin hidroklorür daha az yaygındır ve aynı düzeyde destekleyici kanıtlardan yoksundur. Glukozamin ayrıca sıklıkla kondroitin ile kombine edilir ve bu kombinasyonun tek başına glukozamin sülfat kullanımına benzer şekilde güvenli olduğu bulunmuştur.
Glukozamin Nasıl Kullanılır?
Toz veya kapsül formundaki glukozamin takviyeleri genellikle günde 1500-2000 miligramlık bir dozajda alınır ve bu dozun alımı güne yayılır. Aynı zamanda glukozamin, küçük hazır içecek şişelerinde de satılmaktadır. Güvenlik araştırmasına göre, glukozaminin günde 2000 miligramlık alımı güvenli iken, kondroitinin günde 1200 miligrama kadar alımının güvenli olduğu kabul edilmektedir. Glukozamin takviyesi ürünlerini seçerken ve satın alırken, saygın bir markadan birini seçmek önemlidir. 2000 yılında yapılan bir araştırma çalışmasında, 1200 miligramlık porsiyon başına 1 dolardan daha az bir fiyata satılan takviyelerde aktif bileşen içeriğinin belirlenmesi amaçlanmış ve ürünlerde glukozamin etken maddesinin belirtilen içeriği ile uyuşmadığı bulunmuştur.