Türk Kahvesi

Türk Kahvesinin hem ülkemizde hem de dünyada apayrı bir yeri var. Her şeyden önce içinde telvesi ile içilen yegâne kahve demleme yöntemi olması, en eski demleme yöntemi olması ve dünyaya kahvenin yayılmasına öncülük etmesi onu öne çıkaran noktalar. Yemek sonrasında yeni çekilmiş bir kahveyle içilen Türk Kahvesi’nin keyfini başka ne verebilir ki.

Türk Kahvesinin Kısa Tarihi

Kahve Etiyopya’da keşfedildikten sonra Somalili tüccarlar tarafından ticaretine başlanıyor ve kısa zaman sonra Yemen bu ticaretin merkezi haline geliyor. Osmanlı imparatorluğunun sınırları Arap Yarımadasına dayanınca da kahve ile tanışma gerçekleşiyor.

Başta sadece saray eşrafının tükettiği kahve Sultan Süleyman’ın "halkım böyle bir lezzetten mahrum kalmamalı” emriyle ilk kahvehaneler açılıyor ve o günden itibaren kahve Türk kültürünün ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Öyle ya kahvaltı dediğimiz şey kahvenin altına bir şeyler itelemek aslında ana amaç kahveye erişebilmek. Yıl 1925’lere gelip de Yemen’de iç savaş çıkınca Türkiye Cumhuriyeti’nin kahve ithalatı da riske giriyor. Kahvenin bulunamadığı dönemlerde kahveye benzer ne varsa kahve niyetine kavrulup kahve gibi öğütülüp kahve niyetine tüketiliyor. O dönemlerde nohut ve mercimeğin kavrularak öğütülüp yalancı kahve olarak içildiği de bilinir. Melengiç kahvesi de yine içinde kahve barındırmayan Antep fıstığına benzeyen yabani dağ fıstıklarının kabukları ile kavrulup öğütülmesi ile oluşan bir kahvedir örneğin. Yıl 1930’a geldiğinde Yemen’den temin edilemeyen kahve, Atatürk’ün çabaları ile Brezilya’dan alınmaya başlar. O gün bu gündür her ne kadar kahve gelir Yemen’den diye türkülere konu olsa da içimine alıştığınız klasik Türk kahvesi Brezilya çekirdekleri ile üretilir. Ama Türk kahvesinin orijinali olan Etiyopya ve yemen çekirdekleri ile de bir Türk kahvesi denemenizi özellikle öneririz.

Türk Kahvesinin Öğütülmesi

Kahve yeşil çekirdekler halinde geldikten sonra kavrulup öğütülüyor. Bu öğütmede iki ana yöntem var. Birincisi aynı un öğütür gibi iki taş arasına çekirdekler atılarak un kıvamında bir kahve elde ediliyor. Bu standart bir Türk kahvesi öğütme yöntemiyken bazı bölgelerde öğütme büyük havanlarda dövülerek elde ediliyor. Bu büyük havanlar dibek havanı olarak adlandırıldığı için de bu türde öğütülmüş kahveye dibek kahvesi deniyor.

Damla Sakızlı Türk Kahvesi

Zaman içerisinde kahvenin içine aroma vermesi için damla sakızı, kakule gibi maddeler eklenerek lezzet çeşitlendiriliyor. Gerçek damla sakızıyla hazırlanan bir damla sakızlı Türk kahvesinin lezzeti yıllar geçse de unutulmayacak bir lezzettir.

Türk Kahvesi Yapımı

Türk kahvesinin önemli noktalarından biri ise pişirmesidir. Daha detaylı tarifini kahvelerimizin içeriğinde ve videolarımızda bulabileceğiniz gibi Türk kahvesi sanılanın aksine soğuk suyla değil 60-70 dereceye kadar ısıtılmış sıcak su ile yapılır. Fincan başında bir çay kaşığı yerine iki çay kaşığı kahve konarak 120-130 tur, çay kaşığı ile karıştırılıp kahvenin iyice suya nüfuz etmesi sağlanır. Taşmadan hemen önce ise akışı hiç kesmeden fincanlara alınır.

Türk Kahvesi
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR