Amino Asit Nedir ?
Amino asitler, insan vücudunda başta protein yapımı, hormon ve nörotransmiter sentezi gibi süreçlerin devam edebilmesi için gerekli maddelerdir. Aynı zamanda proteinlerin yapı taşı olan amino asitler yaşamsal faaliyetler için önemli rol oynarlar. Bilinen 270 ün üzerinde amino asit çeşidinden; 20 tanesi proteinlerle bir araya gelerek vücut fonksiyonlarını destekler. Bu 20 aminoasidin 121 tanesi insan vücudu tarafından üretilebilirken, 8'i besinler yoluyla dışarıdan alınmalıdır.
Amino Asitler Ne İşe Yarar ?
Amino asitler vücutta şu işlevleri yerine getirir:
-
Derinin yapısı
-
Kasların sentezi
-
Bağışıklık sisteminin korunması
-
Beyinden sinyallerin iletilmesi
-
Besinlerin taşınması ve depolanması
-
Protein oluşumu
-
Hormon üretiminin kontrolü
-
Hücre ve kemik yapısının kontrolü
-
Kalp ve damar sisteminin düzenlenmesi
Esansiyel Amino Asitler Nedir?
Esansiyel Amino Asit vücutta sentezlenemeyen, dışarıdan besinler veya takviyeler yoluyla alınması gereken amino asitlerdir.
Esansiyel Amino Asitler Nelerdir ?
Esansiyel amino asitler histidin, izolösin, lösin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valindir.
Esansiyel Amino Asitler, 20 Çeşit Amino Asit ve Amino Asit Kullanımı
Aminoasitler tüm sporcular için olmazsa olmaz supplement lerdir. Proteinlerin yapı taşı olan aminoasitler, vücutta protein, hormon ve nörotransmitterlerin sentezlenmesin rol oynar. Aminoasitlerin yapısındaki Azot içerir ve deri, kas, organ oluşumunda çok önemli role sahiptirler. Aminoasitler denince akla ilk proteinler ve vücut geliştirme sporcuları gelmesine rağmen, aslında herkes için beslenmenin ana kaynağıdırlar.